Passief maar online

Na jaren van strijd, zijn de meeste van de Groep Nijhof verder gegaan. Ongewenst maar uiteindelijk onvermijdbaar is chippen en Europese registratie een feit geworden.

Toch willen we niemand onthouden van de risico s die het met zich meebrengt.Om die reden zullen we de site online laten staan maar onze activiteiten verder staken. Dit tot onze grote spijt. De realiteit laat ons echter weinig keuze.

Mocht U nog nieuwe gevallen willen melden, of onze strijd overnemen dan kunt U nog altijd een bericht sturen naar:

kevin19666@proton.me

Namens groep Nijhof

Chip in manenvet

Er zijn momenten dat je niet er onderuit komt om hier in Nederland je paard of pony te laten chippen. Het ministerie van Landbouw blijft stokdoof voor argumenten. Gelukkig zijn er alternatieven.

Een van die alternatieven, waarbij wel een chip wordt geplaatst, is het manenvet. Net onder de manenkam zelf [die is ook pijnlijk] zit een dikke laag manenvet. Ook daar blijft een chip op zich goed zitten. Het grote voordeel is dat de chip niet in de halsspier wordt geplaatst met alle gezondheidsrisico’s van dien.

De meeste consulenten van de stamboeken die getraind zijn om chips te plaatsen, zullen dit niet doen. Zij zijn hiervoor niet opgeleid en getraind.

Echter uw dierenarts kan dat wel. En bij rondvraag bleken vele dierenartsen er geen enkel probleem mee te hebben. Zolang het maar in de hals is.

De dierenarts zal dan een stuk van de manen wegscheren, ontsmetten en de chip in het manenvet plaatsen op de gelijke hoogte waar het normaal in de halsspier zou komen. Op deze manier voldoet u wel aan de wettelijke verplichting maar is uw paard wel gevrijwaard van de risicovolle plaatsing in de halsspier.

Europa slaat door in haar idiote registratiedrift

Waar wij velen jaren al voor vreesden en waarschuwden, gaat nu toch gebeuren. Alle paarden, pony’s en muilezels moeten volledig geregistreerd worden.

Onder het niet steekhoudende excuus van dierengezondheid, moet per 21 april 2021 elk paard, pony en muilezel landelijk geregistreerd worden in een I&R systeem van de overheid. Elke eigenaar, of het nu hobbymatig of beroepsmatig, moet een volledige administratie aanleggen.

U moet dus elk dier chippen, aanmelden, registreren en een eigen administratie bijhouden van elke dier dat U houdt. Het maakt niet uit of het nu gaat om 1 shetlander of meerdere paarden etc. U moet een sluitende administratie voor elk dier.

Hoe u dat doet is uw probleem maar als uw administratie niet sluitend is, dat is inclusief geboorte, chipnummers, ras maar ook of er veulens zijn, overlijden etc. dan bent U strafbaar en pleegt U een economisch delict. De boetes daarop kunnen zeer fors zijn en in de duizenden euro’s lopen.

Iedere paardenhouderij krijgt zijn eigen registratiesysteem waarin alle specificaties hiervan zoals de locatie, bedrijfsactiviteiten, faciliteiten, eventuele andere locaties zoals bijvoorbeeld weides en het aantal en soort paarden moeten worden geregistreerd. Dit is verplicht voor elke houderij of het nu om een bedrijfsmatige of hobbymatige paardenhouder gaat. Elk paard moet binnen twaalf maanden na de geboorte, met uitzondering van wilde paarden, in het systeem worden gezet.

Europa maar ook de nederlandse regering is volledig de weg kwijt. Los van het feit dat de meeste mensen die gewoon een toevallige pony of shetlander hebben staan, niet zullen weten hoe ze dit moeten doen. Het is administratief ook geen haalbare kaart.

Europa en Nederland zijn volledig maar dan ook volledig de weg kwijt. En ja, de volgende stap is dat U belasting gaat betalen hierover.

Link registratieplicht

Chip veroorzaakt ernstige neurologische schade bij kitten

Het is weer enige tijd geleden dat wij melding hebben gemaakt van misstanden door chippen. Niet omdat er minder misstanden waren, maar meer een pauze van de groep.

In het programma “Dierenkliniek Down Under” is een duidelijke case van een kitten die door het inspuiten van een chip direct ernstige neurologische problemen kreeg.

De 16 weken oude kitten bleek direct na chippen niet meer goed te lopen. Begon te zwalken, ernstige insulten en pijnscheuten. Tijdens de CT scan bleek dat de chip tussen de nekwervels terecht was gekomen !

Vastgeklemd tussen de wervels drukte de chip op de zenuwen in de ruggegraat waardoor de kat ernstige neurologische problemen ontwikkelde.

Slechts met zeer veel moeite tijdens een uiterst risicovolle operatie kon de arts de chip verwijderen. Bedenk dat een chip van 1,5 cm [sic] klem zat in het piepkleine nek van een 16 weken oude kitten.

Na de operatie kon de kitten na enkele dagen weer redelijk lopen. Of de kitten volledig zal herstellen van de neurologische schade is nog maar afwachten.

Ondanks dat de behandeld arts zei dat de kans hierop zeer klein is, laat dit wederom zien dat chippen een niet veilige handeling is. Zeker niet bij jonge dieren. Wij raden het chippen van dieren dan ook ten zeerste af.

Het argument van terugvinden van dieren, is nog altijd uiterst mager om dat het zelden werkelijk ertoe bijdraagt. Wilt u de gezondheid van uw dier op het spel zetten hiervoor. Wij vinden nog altijd van niet.

Kijk hier de uitzending terug

Artikel paardenkrant onevenwichtig.

In het artikel van de Paardenkrant over chippen[9-4-2015], staan de nodige onjuistheden vermeld. Met name de uitspraken van de Dierenkliniek Utrecht slaan flink de plank mis. Hieronder ons repliek dat niet gegeven werd in het artikel. Lees verder “Artikel paardenkrant onevenwichtig.”